Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα διαζύγιο είναι ένα περίπλοκο και δύσκολο ζήτημα το οποίο φέρνει μαζί του πολλές αλλαγές. Παρά το μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό των διαζυγίων, τουλάχιστον στη χώρα μας (ΕΛΣΤΑΤ, 2019), πρέπει να ομολογήσουμε ότι κάθε ένα από αυτά τα διαζύγια είναι και ένα ξεχωριστό βάρος για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, και δεν αναφέρομαι μόνο στο ζευγάρι που χωρίζει αλλά και στα παιδιά που τις περισσότερες φορές υπάρχουν και χρίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Όπως μας ενημερώνει η ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν το 75% των διαζυγίων στην Ελλάδα αφορούν οικογένειες με παιδιά.

Εννόηση και διαζύγια

Όταν μια οικογένεια με παιδιά χωρίζει, διαταράσσεται το περιβάλλον ασφάλειας, προστασίας και Εννόησης γύρω από τα παιδιά. Ένα διαζύγιο μπορεί να περιλαμβάνει έντονα συναισθήματα όπως θυμό, ζήλια, άγχος, θλίψη, αλλά και ενοχή. Τα έντονα συναισθήματα με την σειρά τους περιορίζουν την Εννόηση μέσα στην οικογένεια, που σημαίνει ότι η ικανότητα των ενηλίκων να καταλάβουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, και τα αίτια της συμπεριφοράς τους αλλά και των παιδιών τους μειώνονται δραματικά.

Το άτομο που φεύγει μπορεί ακόμα και να νιώσει ανακούφιση επειδή πλέον δεν θα χρειάζεται να απασχολεί τον εαυτό του/της με το τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό των άλλων (π.χ. του/της πρώην συντρόφου ή των παιδιών). Ωστόσο τα παιδιά βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση ανάμεσα στο ζευγάρι και παραμένει δουλειά των γονέων να διατηρήσουν ένα περιβάλλον Εννόησης μεταξύ τους για να είναι σε θέση να προσφέρουν την πάντα ζητούμενη συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά τους.

Εννόηση και διαζύγια 2

Οι διαμάχες και τα προβλήματα που υπήρχαν ανάμεσα στο ζευγάρι συνήθως συνεχίζονται και μετά το διαζύγιο. Μπορεί να σας ξαφνιάζει αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται και μερικές φορές οξύνονται μετά το διαζύγιο, παρόλα αυτά εφόσον υπάρχει συν-επιμέλεια των παιδιών τα προβλήματα ανάμεσα στους γονείς πρέπει να κουβεντιάζονται και να αντιμετωπίζονται.

Σε μερικές  περιπτώσεις διαζυγίων, οι γονείς μπορεί να είναι τόσο απορροφημένοι από τις καινούριες τους σχέσεις ή την καινούρια τους ζωή, που χάνουν την δυνατότητα Εννόησης σε σχέση με τα παιδιά τους. Όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, η δυνατότητα Εννόησης τους σε σχέση με άλλος ανθρώπους μειώνεται, καθώς το ενδιαφέρον του ατόμου υπέρ-εστιάζεται στο αντικείμενο του έρωτα. Έτσι τα συναισθήματα, οι ανάγκες, οι στόχοι και η λογική των άλλων ανθρώπων μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ή παραγκωνίζεται τελείως.

Εάν είναι τόσο δύσκολο για το ζευγάρι να συνεργαστεί μετά το διαζύγιο, είναι σημαντικό για τους γονείς να κάνουν μια προσπάθεια να διαχωρίσουν την οπτική τους απέναντι στον άλλο και να τον/την δούνε ξεχωριστά ως πρώην σύντροφο και ως συν – επιμελούντα γονέα των παιδιών. Αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία για όλους, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να βάλουν οι γονείς τις προσωπικές τους ανάγκες και διαφορές στην άκρη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών τους. Τέλος, είναι επίσης πολύ σημαντικό και οι δύο γονείς να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να μπούνε στη θέση των παιδιών και να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για το καλό τους.

Εννόηση και διαζύγια 3

Πηγές

Hagelquist, J., & Rasmussen, H. (2021). Mentalization in the family (2nd ed., p. 247). Routledge.

Στατιστικές – ELSTAT. Statistics.gr. (2019). Retrieved 1 September 2022, from https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SJU09/-.