Ποια είναι η προσεγγισή μου στη Συμβουλευτική γονέων και σε ποιούς απευθύνεται?
Η προσέγγιση που ακολουθώ στη Συμβουλευτική γονέων βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την θεωρία των προσκολλήσεων (Attachment theory), την ψυχαναλυτική θεωρία και πιο συγκεκριμένα το έργο ψυχαναλυτών που έχουν δουλέψει με παιδιά όπως: η Anna Freud, Donald W Winnicott, Melanie Klein, Margaret Mahler κ.α. Ο τρίτος πυλώνας είναι η Εννόηση (Mentalization). Οι πρώτοι δυο πυλώνες μας βοηθούν στην βαθύτερη αντίληψη του προβλήματος ή της δυσκολίας που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας γονιός σχετικά με θέματα γονεϊκότητας.
Η Εννόηση θεωρητικά προέρχεται από την θεωρία των προσκολλήσεων και την σύγχρονη ψυχανάλυση. Είναι μια προσέγγιση που δίνει λύσεις σε πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συχνά οι γονείς. Επηρεάζει την συναισθηματική αυτορρύθμιση αλλά και την βαρύτητα* του γονέα τα οποία είναι απαραίτητα για την οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών χωρίς την χρήση τιμωρητικών πρακτικών ή χωρίς την εκτεταμένη χρήση ανταμοιβών. Είναι βέβαιο ότι κάποιες φορές όλοι μας σαν γονείς θα καταφύγουμε σε τέτοιες πρακτικές, η ουσία εδώ είναι να μάθουμε εναλλακτικούς τρόπους χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερο την τιμωρία και το «δωράκι», την ανταμοιβή, γιατί αυτές πρακτικές δημιουργούν άλλα προβλήματα στο παιδί και στην σχέση παιδιού-γονέα.
Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται την υποστήριξη και την καθοδήγηση
από τους γονείς τους. Ιδιαίτερα οι έφηβοι όπου έχοντας μπροστά τους, όλες τις προκλήσεις
της ενήλικης ζωής, οι τρόποι και οι τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους που
έμαθαν σαν παιδιά καμιά φορά δεν επαρκούν, δημιουργώντας έντονες
συναισθηματικές φορτίσεις όπως: εκρήξεις θυμού, άρνηση σίτισης, άρνηση απέναντι
στο σχολείο ή πιο γενικευμένες αρνήσεις συνεργασίας με τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς.
Συμπτώματα από αυτή την αδυναμία των εφήβων να διαχειριστούν το άγχος τους, βλέπουμε
να κορυφώνονται σε περιόδους όπως αυτή των Πανελλαδικών Εξετάσεων όπου το άγχος
απόδοσης ή αποτυχίας και η ανασφάλεια ή ο ασυνείδητος φόβος για το μέλλον
κυριαρχούν.
Οι ιδιοτροπίες, η άρνηση μπάνιου, ύπνου ή φαγητού, η παιδική βία και παραβατικότητα, το ψέμα, η ζήλια μεταξύ μελών της οικογένειας, οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέρφια, είναι όλα θέματα που απασχολούν τους γονείς αρκετά συχνά και η Συμβουλευτική γονέων με βάση την Εννόηση μπορεί να βοηθήσει.
Στόχος στη συμβουλευτική γονέων είναι να καταλάβουμε κάτι παραπάνω για τις αναπτυξιακές και ψυχο-συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας αλλά και του ιδίου του γονέα ο οποίος τις περισσότερες φορές κοπιάζει, αφιερώνει χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί στο παιδί του, πολλές φορές παραμελώντας τον εαυτό του.
Η ψυχο-συναισθηματική στήριξη των γονέων είναι επίσης αντικείμενο της συμβουλευτικής. Συχνά οι γονείς νιώθουν ανεπαρκείς μπροστά στις απαιτήσεις και τα θέλω των παιδιών τους, άλλες φορές αδύναμοι ή εξαντλημένοι από την προσπάθεια τους να θέσουν όρια. Τα συναισθήματα και οι ανάγκες του γονέα δεν έρχονται σε δεύτερο πλάνο αλλά στο ίδιο με αυτό του παιδιού.
*όταν η συμπεριφορά, τα συναισθήματα, και οι σκέψεις του γονέα μπορούν να ερμηνευθούν από το παιδί με τρόπο τέτοιο ώστε να βεβαιωθεί (το παιδί) ότι ο γονέας του είναι προβλέψιμος και έμπιστος τότε είναι που ο γονέας αποκτά την βαρύτητα που χρειάζεται για να θέσει όρια και αυτά να γίνουν αποδεκτά από το παιδί.
Οι συνεδρίες αρχικά είναι ατομικές, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, στο μέλλον μπορεί να γίνει κάποια συνάντηση και με τους δυο γονείς ταυτόχρονα. Η πρώτη διερευνητική συνάντηση διαρκεί 90’, ενώ η κάθε επόμενη 50′.
Το κόστος της κάθε συυνεδρίας είναι 40€. Ειδικές τιμές για ανέργους και ευάλωτα νοικοκυριά.